Facebook Graph Search

Op 15 januari 2013 kondigde Facebook een nieuwe, revolutionaire zoekfunctie aan: Facebook Graph Search. De huidige zoekfunctie van Facebook kent nog wel eens enige problemen met zoekopdrachten. Graph Search zorgt er niet alleen voor dat je sneller kunt vinden wat je zoekt, het geeft Facebook gebruikers ook nog eens veel meer opties om nog specifieker te zoeken naar mensen, foto’s, evenementen, berichten enzovoort.

Facebok graph searchOm de privacy te waarborgen is het alleen mogelijk om te zoeken in alles wat anderen op Facebook openbaar gedeeld hebben. Dit zijn natuurlijk al jouw Facebook vrienden, maar er zijn nog veel meer mensen die al hun updates openbaar hebben gemaakt, of alleen openbaar maken voor vrienden van vrienden. Dit houdt dus in dat je kunt zoeken door:

1.Gegevens van jouw directe Facebook vrienden
2.Gegevens van niet-vrienden die openbaar berichten en gegevens delen
3.Gegevens van vrienden-van-vrienden die (delen van) hun gegevens zichtbaar hebben voor vrienden-van-vrienden

Het is dus met de komst van Facebook Graph Search dus niet mogelijk dat anderen opeens informatie van jou kunnen vinden die je hebt afgeschermd.

Graph Search

Het unieke aan Graph Search is dat iedere Facebook gebruiker andere zoekresultaten voorgeschoteld krijgt. Deze zoekresultaten worden bepaald op basis van persoonlijke informatie en de Facebook connecties. De mogelijkheden met Facebook Graph Search zijn eigenlijk oneindig groot en bovendien erg waardevol. Een aantal voorbeelden:

– Je zoekt een zaalvoetbal team in jouw buurt om mee te voetballen: ‘Mannen die zaalvoetbal leuk vinden en woonachtig in Utrecht’
– Je wilt graag vakantiefoto’s van anderen zien die in Zuid Afrika geweest zijn: ‘Foto’s die gemaakt zijn in Zuid Afrika voor het jaar 2010′
– Je bent op zoek naar een leuke vrijgezelle vrouw die net als jij houdt van series kijken: ‘Single vrouw tussen 30 en 40 jaar die houdt van [de series die jij leuk vindt].

De komst van Facebook Graph Search is direct een goede aanleiding om voor jezelf na te gaan welke informatie jij deelt met wie. Zijn jouw foto’s bijvoorbeeld te zien voor iedereen, voor vrienden en vrienden-van-vrienden of alleen voor je vrienden. Let op dat jouw openbare informatie straks door elke Facebook gebruiker heel eenvoudig gevonden kan worden! Bekijk hieronder direct het introductiefilmpje van Facebook voor Facebook Graph Search, en het officiële Facebook filmpje over de privacy binnen deze nieuwe manier van zoeken.